The brand new SciFi Stratego adventure... ...available August 2013



World Championship Organisation Team

Dieter Krapp Lenno Veerman Silke Jungblut Dirk Abel Head Organizer / Referee Organizer / Referee Organizer / Referee Organizer / Computer



XVI WORLD CHAMPIONSHIP

GERMANY 23. - 25. AUGUST 2013



Holiday Inn Hotel Berlin City East Landsberger Allee 203, 13055 Berlin



WC - Seniors

WC - Juniors

WC - Country Team

Additional Events

sponsored by
JUMBO Spiele GmbH - Postfach 101454 - 40834 Ratingen
www.jumbo.eu



Dear Stratego players,

for a third time I am pleased to invite the entire Stratego community to Germany for the 16th World Championship of Stratego.

And for a 2 d time - after 12 years - you can meet the true stratego community beside a lot of new players and old friends in Berlin again.

We tried our best to find a nice location for presenting Stratego as a serious Mind sport and after all the years I am very clear about one fact: Stratego is a 100% Mind sport!

And there is also no doubt that a WC is the ultimate arena for all players. The young at heart players have to show all their experience and the young wild ones must proof if their strategies are successful. But echoing through the halls of personal memory of all WC's I am sure that we will hear new stories, celebrate new heroes and see thrilling games. But last not least never forget the one-two unexpected players who play the tourney of their life.

In addition we should not forget, that there are not many examples for a community which is so dedicated to their game. Since 1997 a small group of people - organized within the ISF - take care of the rules, ranking and offers great tournaments. Every player is requested to support our future by joining the event.

The WC Organisation Team in addition with our national Stratego association would be pleased by your attendance and wish lots of fun and success.

You're in the driver's seat and the world is watching. So let's get this party started.

Dieter Krapp Head Organizer

Prizes:

Seniors: Cups for 1st - 10th place

Juniors: Cups for 1st - 5th place

WC Team Medal for each team member

Sunday Tourney: Cups for 1st - 3rd

STRATEGO World Championships TEAM

No. of rounds according to the no. of Teams STRATEGO Open Tournament

Sunday August 25th, 2013

From:	Action:	Till:
09:00	Meeting Organisation Team	09:45
09:45	Arrival / Registration of Teams (Qualification)	10:00
10:00	Reception of participants / Rules (5 / 50 / 12:04) Q&A / Group photo	
10:15	Starting World Team Championships (detailed schedule at Sunday)	16:00
09:45	Registration Free Tournament (details on Saturday) (Original or Stratego SciFi)	10:00
10:10	1st round - 5 min setup / 50 min game time (12:04)	11:05
11:10	2nd round - 5 min setup / 50 min game time	12:05
12:10	3rd round - 5 min setup / 50 min game time	13:05
13:05	50 min break	13:55
14:00	4th round - 5 min setup / 50 min game time	14:55
15:00	5th round - 5 min setup / 50 min game time	15:55
16:00	Awards ceremony Team & Open Tournament	16:30
	End of the XVI World Championship	

STRATEGO World Championships JUNIORS

Saturday August 24th, 2013

Round 1 - 7

From:	Action:	Till:
09:30	Arrival / Registration of participants	09:45
09:45	Reception of participants Q&A / Group photo	10:00
10:00	Pairing 1st round / game preparation	10:10
10:10	1st round - 5 min setup / 50 min game time	11:05
11:10	2nd round - 5 min setup / 50 min game time	12:05
12:10	3rd round - 5 min setup / 50 min game time	13:05
13:05	55 min break	14:00
14:00	4th round - 5 min setup / 50 min game time	14:55
15:00	5th round - 5 min setup / 50 min game time	15:55
15:55	35 min break	16:30
16:30	6th round - 5 min setup / 50 min game time	17:25
17:25	7th round - 5 min setup / 50 min game time	18:20
18:20	10 min break	18:30
18:30	Awards ceremony	19:15

Tournament Schedule:

Day:	Date:	Tournament:	Round:	Fees:
Friday	23 Aug	Stratego WC Seniors	1 - 5	25€
Saturday	24 Aug	Stratego WC Seniors	6 - 10	
Saturday	24 Aug	Stratego WC Juniors	1 - 7	10€
Sunday	25 Aug	Stratego WC Team	acc. to no. of Teams	
Sunday	25 Aug	Stratego Open or	1 - 5	
		Stratego Sci Fi	1 - 5	
	(Family: 1	Sen + x Jun max. 35 € - 2	Sen + x Jun max. 60 €)	

The WC will be held according to the original Jumbo game rules, extended by the ISF game and tournament rules.

ISF-rules are available at the WC or at www.isfstratego.com

Every player who knows the basic Stratego rules is qualified to participate. These rules are explained before the tournament. We would recommend to visit a board tournament before or to play some games online.

- for a detailed tournament schedule visit: www.stratego-verband.de
- for online games (free of charge) visit: www.gravon.de or www.gravon.net

Seniors play with old pieces - Juniors can choose between old or new pieces.

Everyone who is born in 1999 or later is a Junior. (<= 14 years old)

The WC is played according to the Swiss Perfect System. This means every participant plays all rounds of a tournament (no K.O. System, Seniors play Friday AND Saturday). Players play against participants of equal strength.

The best four players of each country qualify for the WC Team Competition. For this, the result of the WC Seniors (Juniors) are taken into account.

All tournaments will be accompanied by a Organisation/Referee-Team. Their orders are binding for participants and spectators.

Spectators are welcome at all tournaments. We just ask not to disturb the course of the tournament and the concentration of the players.

Game time for Seniors:

Setup time: 5 min. - playing time: 60 min. - time on the clock: 16:05 (16 min. personal time for thinking / 5 seconds are free per move / after 60 min. the game ends in a draw)

Game time for Juniors:

Setup time: 5 min. - playing time: 50 min. - time on the clock: 12:04 (12 min. personal time for thinking / 4 seconds are free per move / after 50 min. the game ends in a draw)

Juniors are allowed to play without clocks, if both players agree.

STRATEGO World Championships SENIORS

STRATEGO World Championships SENIORS

Friday August 23th, 2013

Saturday August 24th, 2013

First day: Round 1 - 5 (6 - 10 second day)

Second day: Round 6 - 10

From:	Action:	Till:	From:	Action:	Till:
08:30	Meeting Organisation Team	10:30	09:00	Meeting Organisation Team	10:30
10:30 11:00	Arrival / Registration of participants (till: 11:30) Reception of participants		10:30	Reception of participants Pairing 6th round	10:45
	Announcements from Jumbo Introduction of World Championships Team World Championships Tournament rules		10:50	6th round - 5 min setup / 60 min game time	11:55
11:45	Q&A / Group photo	12:00	12:05	7th round - 5 min setup / 60 min game time	13:10
12:05	Pairing 1st round / game preparation	12:15	13:10	50 min break	14:00
12:15	1st round - 5 min setup / 60 min game time	13:20	14:05	8th round - 5 min setup / 60 min game time	15:10
13:20	50 min break	14:10	15:20	9th round - 5 min setup / 60 min game time	16:25
14:15	2nd round - 5 min setup / 60 min game time	15:20	16:35	30 min break (free coffee / tea /snacks)	17:05
15:30	3rd round - 5 min setup / 60 min game time	16:35	17:10	10th round - 5 min setup / 60 min game time	18:15
16:35	30 min break	17:05	18:15	15 min break	18:30
17:10	4th round - 5 min setup / 60 min game time	18:15	18:30	Awards ceremony / Schedule for Sunday	19:15
18:25	5th round - 5 min setup / 60 min game time	19:30		End of day 2	

End of day 1

End of day 2